Existeix un problema social greu: la violència de gènere i tot el que implica. La pandèmia de la COVID-19 l’ha agreujat: més casos i menys denúncies. Aquest és un problema també present als centres educatius del nostre país.
Des de la FUMH interpretem que aquesta xacra cal erradicar-la des de la prevenció i amb els nens i nenes de les escoles i els nois i noies que estan als instituts. És per això que el curs 2020-2021 vam endegar un projecte, en el marc dels projectes interculturals 2021 impulsats per la Fundació la Caixa per dur a terme un pla pilot als instituts per promoure un procés de formació, de transmissió de valors i d’apoderament que fomenti la capacitació del professorat i l’alumnat dels centres de Secundària de Catalunya i la Vall d’Aran:
– Formar el professorat en matèria d’equitat de gènere.
– Formar l’alumnat en matèria d’equitat de gènere.
– Promoure l’Agenda 2030 (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de les Nacions Unides als instituts (concretament l’ODS 5).
– Apoderar el professorat i l’alumnat perquè esdevinguin agents de canvi en matèria de prevenció de l’equitat de gènere. La voluntat és que tinguin una base sòlida i l’esperit crític necessari per assumir la responsabilitat de ser agents transformadors i de canvi en situacions que puguin significar qualsevol tipus de violència.
– Promoure la creació dels Observatoris de l’equitat de gènere (o punts liles) dins dels cinc instituts receptors del projecte.
– Promoure la realització de cinc accions comunitàries impulsades des dels instituts i amb la voluntat de generar sensibilització en el seu entorn més proper.
– 20 hores de formació (15 de capacitació i 5 hores de treball personal) per al professorat (virtual i presencial).
– 30 hores de formació i tutorització per a l’alumnat.
– Acció comunitària
– Creació d’un Observatori de l’equitat de gènere a l’institut
– Web resum del projecte