T’ajudem a diagnosticar per prevenir el baix rendiment i abandonament escolar
El projecte es porta a terme conjuntament amb SJD MIND Escoles (Hospital de Sant Joan de Déu) i Associació Catalana de Dislèxia (ACD):
Un 20% de la població infanto-juvenil de tots els països desenvolupats presenta algun tipus de Trastorn del Neurodesenvolupament amb clar impacte sobre el seu rendiment escolar. No obstant, Catalunya és un dels països europeus on menys es diagnostiquen i es tracten aquests trastorns.
Els estudis científics evidencien que el millor mètode de prevenció del baix rendiment, del fracàs i de l’abandonament escolar, és realitzar un bon i ràpid diagnòstic d’aquests trastorns durant l’Educació Primària i ESO, seguit d’un eficient tractament basat en un enfoc neurocientífic.
Cal, per tant, dotar als docents d’aquestes etapes educatives dels recursos necessaris per enfocar i orientar amb èxit aquests trastorns, al ser ells la primera i imprescindible baula de la llarga cadena de professionals necessaris per resoldre aquest gravíssim problema.
El curs pretén millorar el baix rendiment i prevenir el fracàs i abandonament escolar a Catalunya, formant als docents en el coneixement i la detecció d’aquests trastorns i en els procediments de derivació pel seu diagnòstic i tractament. Al mateix temps, s’incidirà en la sensibilització envers els alumnes i les seves famílies, fomentant alhora la bona relació família-escola.
La voluntat de compartir coneixements i competències ens uneix en el propòsit de millorar l’abordatge i el tractament dels trastorns de l’aprenentatge, dins l’ampli context dels Trastorns del Neurodesenvolupament. En aquesta línia de treball, ens hem establert com agrupació les entitats organitzadores següents:
– SJD MIND Escoles (Hospital de Sant Joan de Déu)
– Associació Catalana de Dislèxia (ACD)
– Fundació Universitària Martí l’Humà (FUMH)
Mòdul 1: Introducció als Trastorns del Neurodesenvolupament.
Mòdul 2: Dislèxia, discalcúlia i altres disfuncions
Mòdul 3:Trastorn del Llenguatge (TL)
Mòdul 4: Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)
Mòdul 5: Trastorn Dèficit Atenció i Hiperactivitat (TDAH)
Mòdul 6:Trastorn de l’Aprenentatge No Verbal (TANV)
Mòdul 7: Altres disfuncions del Neurodesenvolupament.
Mòdul 8:Relació Familia-Escola+ cloenda (3 hores).
El curs consta de 17 hores de formació presencial (formació sincrònica) i 3 hores de treball personal avaluable (formació asincrònica) a través de la plataforma Moodle.
El treball amb els materials del curs es combinarà amb alguna proposta pràctica i, sobretot, amb l’aprofitament de les interaccions entre professor i alumnes.
Miquel Casas Brugué
Rosa Bosch Monsó
Doctora en Psicologia. Coordinadora del programa SJD MIND Escoles de l’Hospital Sant Joan de Déu.
Neus Buisán Cabot
Llicenciada en Filosofia i Lletres i Logopeda. Directora de l’Associació Catalana de Dislèxia. Formació de formadors en l’àmbit dels trastorns d’aprenentatge i prioritàriament en l’àmbit de la dislèxia. Orientació, assessorament i acompanyament de famílies.
Luis Darriba Fernández
President de l’Associació Catalana de Dislèxia i Coordinador pedagògic de l’Institut Escola Pepa Colomer.
Josefina Pedrós Espina
Psicòloga especialitzada en trastorns de l’aprenentatge, amb més de vint-i-cinc anys d’experiència laboral en aquest camp. Gestió del Centre de Psicologia-Logopèdia Josefina Pedrós de Cervera, realitzant diagnòstics i tractaments de trastorns d’aprenentatge, del llenguatge, de la parla, de trastorns emocionals i de conducta. Forma part de l’Associació Catalana de Dislèxia i altres dificultats específiques amb vocalia a La Segarra.
Lidia Arroyo Navajas
Psicopedagoga, Logopeda i Docent de la Universitat Internacional de València. Especialista en Dificultats d’Aprenentatge i Trastorns del Neurodesenvolupament, en Neuroeducació i en Assetjament Escolar.
Avaluació de l’aprofitament
Avaluació de la satisfacció
Requisits de certificació
Realització i lliurament correcte de totes les activitats pràctiques proposades i la seva òptima aplicació a l’aula. Totes les activitats avaluables han de ser assolides satisfactòriament amb aprofitament.
Activitat reconeguda en resolució de data 15/06/2022 pel Departament d’Educació en virtut de l’Ordre ENS/248/2012 (DOGC 6205 de 3 de setembre de 2012). Curs 2022-2023.
Per als nous cursos acadèmics, els reconeixements de les formacions es tramitaran un cop feta la reserva.
Perfil Diversitat i Educació especial acreditat per al curs 2022-2023.