Descripció:
Treball sobre l’alfabetització digital, el tractament de la informació i les dades a partir dels coneixements adquirits durant tot el curs, s’haurà de transmetre aquesta manera d’interactuar amb l’entorn digital a l’alumnat.
Minimitzar la bretxa digital en un ús adequat de la informació i bones pràctiques, fent que l’alumnat desenvolupi aquesta competència digital, tot empoderant-los com a ciutadans europeus amb eines i recursos digitals.
Veure les diverses llicències que envolten el contingut digital, quines característiques, drets i deures tenim sobre els continguts de tercers i propis.
Per a la realització d’aquest curs és imprescindible ser docent en actiu.
2. Conèixer i contextualitzar la utilització de les xarxes socials, segons els criteris establerts en el Pla Digital de Centre, en processos d’ensenyament aprenentatge tot conscienciant i sensibilitzant a l’alumnat dels problemes derivats que hi poden sorgir.
3. Aplicar propostes didàctiques per integrar els continguts, activitats i dinàmiques que permetin desenvolupar el concepte de ciutadania i identitat digital a l’alumnat.
4. Aplicar i contextualitzar propostes pedagògiques que permetin a l’alumnat la creació; tot aplicant els criteris científics, tècnics i estètics; de continguts digitals.
5. Aplicar i contextualitzar els criteris didàctics per tal que l’alumnat desenvolupi la seva competència en seguretat i benestar digital. Fer conèixer a l’alumnat les mesures mínimes de privacitat i seguretat en un entorn digital.
(6.5.A2.1 + 6.5.A2.2 + 6.5.A2.3 ) Aplicar criteris didàctics que permetin a l’alumnat desenvolupar la seva competència per emprar com usuaris les tecnologies digitals, intentant que l’alumnat pugui encarar la resolució de problemes vinculats a l’ús de les tecnologies.
Analitzar els principals mitjans de comunicació i com interactuar amb elles. Utilització dels motors de cerca de manera òptima. Xarxes socials i missatgeria instantània. IoT. Com treballar aquesta competència a l’aula mitjançant exemples.
2. Comunicació, col·laboració i ciutadania digital.
L’empremta digital. Mitjans de comunicació i col·laboració digitals existents. Identitat digital. Com treballar aquesta competència a l’aula mitjançant exemples.
3. Creació de continguts digitals
Posar en coneixement a l’alumnat els drets d’autor i les llicències que es poden trobar. Com encarar la creació de continguts digitals. Adquirir coneixements com usuaris en algunes plataformes digitals d’aprenentatge.
4. Ús responsable i benestar digital.
La importància de la privacitat. Ús i consum de tecnologies digitals i possibles derivacions nocives. Ús responsable de les xarxes socials.
5. Resolució de problemes digitals.
Coneixements mínims de maquinari i programari dels dispositius més emprats actualment. Coneixements del cablejat i tipus d’interconnexió entre dispositius. Sistemes d’identificació digital i casos d’ús.
La formació és 100% no presencial.
Els participants tindran al seu abast tots els continguts ordenats i seqüenciats per assolir l’objectiu de l’assoliment dels objectius establerts. Cada participant haurà de realitzar de manera individual el lliurament i participar activament en les tasques plantejades. Hi haurà diverses eines d’avaluació i seguiment per aquesta activitat.
Els continguts estan seqüenciats seguint la finalitat de poder enllaçar les tasques empíriques i reflexives de les diferents seccions que el componen. S’empraran diferents recursos digitals per aproximar els continguts als participants, com presentacions, documents, contingut interactiu, etc. L’objectiu d’usar recursos digitals diferents és encoratjar als participants i deixar palès les possibilitats existents en un entorn formatiu digital.
El formador vetllarà entre altres aspectes:
S’incorporen noves tasques i evidències que cada participant ha de realitzar de manera individual. Per superar els continguts del curs ha de tenir totes aquestes evidències realitzades i amb una qualificació positiva per part del formador.
Guillermo Guerrero Hernandez
José García Egea
Christòfol-Lluís Thwaite Rivas
Daniel Guerrero
Avaluació
Aspectes a tenir present:
Al ser la formació 100% telemàtica per aquest tema del curs es proposen les següents tasques o evidències a realitzar:
Requisits de la certificació
S’han d’avaluar el 100% de les activitats desenvolupades de manera satisfactòria en la modalitat no presencial.
Amb el reconeixement del Departament d’Educació.