Taller d’Artteràpia i autoconeixement a través de la natura
Treballar els paisatges interiors d’art, natura i benestar emocional:
Aquesta activitat ofereix l’oportunitat d’explorar la connexió entre la natura i l’expressió artística a través de l’artteràpia.
Es treballarà amb materials naturals recollits a l’entorn, amb l’objectiu de fomentar el benestar emocional i el creixement personal mitjançant el procés creatiu.
Durant el taller, es combinaran dinàmiques vivencials, pràctiques cooperatives i moments de reflexió, tot promovent la interacció entre els participants i la formadora.
Es facilitarà l’aplicació de tècniques terapèutiques basades en la natura per afavorir la relaxació, la gestió emocional i l’autoconeixement, creant un espai segur i enriquidor per al desenvolupament personal i professional.
Els continguts s’adaptaran a la durada de l’activitat.
Mòdul 1: Exploració emocional i creativitat amb materials naturals
Mòdul 2: Autoconeixement i gestió emocional a través de l’art
Mòdul 3: Aplicació de tècniques d’artteràpia amb natura
Mòdul 4: Beneficis de l’expressió creativa en espais naturals
Taller presencial d’1,5 o 3 hores
Per al desenvolupament del taller d’artteràpia i natura, ens basarem en una metodologia vivencial i un aprenentatge cooperatiu, seguint una estructura que fomenti la participació activa i la interacció constant entre formador i participants. A més, s’inclouran activitats a l’aire lliure per connectar amb l’entorn natural.
Metodologia Vivencial
L’aproximació vivencial implica que els participants experimentin directament els processos creatius i terapèutics amb la natura, sent protagonistes del seu propi aprenentatge. Es promourà l’exploració de materials naturals, creació d’obres en espais exteriors i reflexions personals en contacte amb l’entorn.
Exemples d’activitats vivencials:
Exemples de tècniques cooperatives:
Combinar teoria i pràctica
El taller combinarà sessions teòriques i vivencials. Els materials del curs, com ara textos explicatius sobre artteràpia, estudis de casos i recursos visuals, s’utilitzaran com a base per a les activitats vivencials. Per exemple, una introducció teòrica sobre els beneficis del Land Art pot anar seguida d’una sortida a la natura per practicar aquesta tècnica.
Proposta pràctica:
Aquest enfocament promou un equilibri entre la teoria i la pràctica, tot maximitzant les interaccions entre els participants i el formador per generar un aprenentatge profund i significatiu.
Sònia Morales
Artterapeuta i artista visual diplomada en Belles Arts i Oficis a L’Escola Massana.
La seva trajectòria artística, intuïció i motivació personal en àmbits de salut emocional la va portar a fer el postgrau d’artteràpia a la Universitat de Girona (Grefart), seguit del Màster integratiu al també centre de referència Metàfora.
Actualment, treballa com Artterapeuta per la Fundació de Salut mental de Catalunya (El Far) i amb el projecte de Salut i Benestar de la Fundació La Caixa.
Té una extensa experiència com a facilitadora de grups i tallers.